produk-produk

Sabtu, 13 Februari 2016

Keputusan Tawaran IPO Ranhill
Tahniah saya ucapkan kepada yang berjaya. Kepada yang tidak berjaya boleh cuba lagi lain kali. Lagipun MITI telah membuka tawaran IPO yang lain pula. IPO yang terbaru ialah LKL International Berhad dan Pecca Holdings Berhads. Pemohon yang memohon IPO Ranhill boleh membuat semakan permohonan di web http://sahamonline.miti.gov.my/.

Semasa membuat permohonan kita mesti mengetahui kemampuan tunai di tangan dan di bank sebelum memohon sesuatu IPO. Ini kerana ada sesetengah keputusan IPO yang mahukan duit dibayar kepada Investment Bank dalam yang singkat. Tapi sebagai pelabur kita mempunyai pilihan untuk mengunakan duit sendiri ataupun membuat pinjaman kepada bank. Biasanya had pinjaman untuk pembiayaan IPO di antara 70% sehingga 90% dari jumlah saham X nilai sesaham. Untuk keterangan lanjut sila berkunjung ke Investment Bank yang berdekatan.

Maklumat tambahan yang saya terima terdapat pindaan tarikh penutupan permohonan saham Ranhill untuk permohonan awam dan penyenaraian di BSKL. Tarikh lama penyenaraian saham Ranhill adalah pada 18 Februari 2016. Tarikh permohonan untuk orang awam telah dilanjutkan sehingga 29 Februari 2016. Tarikh penyenaraian pula dianjakkan ke tarikh 16 Mac 2016. Diharap  saham ini naik harganya semasa penyenaraiaannya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan